Zatrucie metalami ciężkimi

Metale ciężkie znajdują się w minimalnych, nawet dawkach w wodzie w kranach, pomimo że woda jest badana przez Sanepid i dopuszczona do konsumpcji. Także i produkty spożywcze są badane przed dopuszczeniem ich do sprzedaży celem konsumpcji, zawsze lepiej nie nadużywać tych produktów, w których mogą być zawarte metale ciężkie np. podroby. Należy też starać się kupować te produkty ze sprawdzonych źródeł.

Warzywa, w których zawartość metali ciężkich wynika z faktu, że dostają się do nich z gleby, wody i powietrza, najlepiej kupować z upraw ekologicznych. Jeżeli przed zastosowaniem warzyw i owoców, będziemy przestrzegać zasady bardzo dokładnego ich mycia np. z zastosowaniem octu lu sody oczyszczonej, albo nawet soli kuchennej, też można zmniejszyć narażenie na zawarte w nich metale ciężkie.

Proces gotowania również zmniejsza ryzyko narażenia na zawarte w warzywach i owocach metale ciężkie. Jest jeszcze jeden sposób, aby ograniczyć narażenie na zatrucie metalami ciężkimi. Jest to odpowiedni dobór i dbałość o zbilansowaną dietę, która jest bogata w witaminy, szczególnie E, E i C. Te witaminy zmniejszają wchłanianie metali ciężkich do organizmu. Stosowanie w pożywieniu produktów bogatych w selen takie jak: brokuły, cebula, orzechy, jajka drożdże bardzo pomagają wydalić z organizmu toksyny, jakie stanowią metale ciężkie.

Więcej na temat zatrucia metalami ciężkimi – https://portaldlazdrowia.pl/zatrucie-metalami-ciezkimi/